Logo

Prečo sa stať programátorom?

Peniaze, dobrý plat, vysoké finančné hodnotenie, lóve, mamón – to je 5 dôvodov, prečo sa stať  programátorom či programátorkou. Hm, vlastne je to jeden dôvod. Ale teraz vážne. Je dobrý plat programátora najdôležitejším dôvodom, prečo sa stať programátorom? Úprimne? Asi je to aspoň z časti pravda pre mnohých z nás. Okrem peňazí je však mnoho ďalších skvelých dôvodov, prečo sa stať programátorom. Máme sa celkom fajn.

O tejto téme sme sa rozprávali aj v našom podcaste, v ktorom sa dozvieš ešte niekoľko nespomenutých dôvodov, alebo si vypočuješ diskusiu o umelej inteligencii.

Benefity programátora

Aké sú benefity programátora? Veľmi dobré. Home-office, flexibilná pracovná doba, sick days a viac dní dovolenky sú asi tými najdôležitejšími. V práci sa môžeme stretnúť s dobrými raňajkami, obedmi, snackmi, kalčetom a rôznymi inými hrami. Nie že by sme sa ako programátori celý deň hrali, ale nie je problém si po obede zahrať jednu obľúbenú hru na playku.

Prečo majú programátori takéto dobré benefity? Pretože nás nie je tak veľa, a tých lepších je ešte menej. A pretože je tak nastavený trh. Nemyslím si, že je to úplne fér, ale trh funguje na princípe dopytu a ponuky, a momentálne asi každá firma hľadá programátorov.

Kariérny rast programátora

Kariérny a v podstate platový rast programátora je očakávaná záležitosť. Plat programátora a jeho pozícia sa vo firme väčšinou minimálne raz do roka prehodnocujú. Ako programátor alebo programátorka budeš časom takmer určite rásť a zlepšovať sa. Na začiatku budeš dostávať jednoduchšie a viac repetetívne úlohy, ale čím budeš šikovnejší/šia, tým budeš robiť komplikovanejšie veci, pri ktorých sa naučíš ešte viac a budeš rásť ešte ďalej (ak budeš chcieť).

S povýšením však prichádza aj viac zodpovednosti. Budeš robiť na citlivejších častiach projektu, prípadne dostaneš na zodpovednosť väčšie časti. Z tohto možno budeš chvíľu stresovať, ale rýchlo si zvykneš. A ak by toho bolo na teba veľa, tak sa o tom stačí porozprávať s tvojím nadriadeným.

Vieš preniesť skilly programátora do svojich nápadov

Jedna super výhoda toho, keď je človek programátorom, je možnosť vytvoriť niečo vlastné. Máš nápad na mobilnú appku alebo si chceš nakódiť nejaký web? Tak na to už máš skilly. A ak konkrétne skilly na vytvorenie webovej stránky nemáš, lebo robíš napríklad iba backend, tak sa to stále dokážeš naučiť oveľa rýchlejšie ako niekto, kto vôbec nevie programovať.

Vytvorenie vlastného projektu s kamošmi, pri čom napr. každý vie niečo iné, je častý prípad toho, ako sa z programátorov stanú podnikatelia.

Môžeš programovať stále niečo iné

Prvú prácu si môžeš nájsť ako “Junior Java Developer” či “Junior Web Developer”, ale je skoro nulová pravdepodobnosť, že pri tej úlohe zostaneš do konca. Keď už ovládaš jeden programovací jazyk, tak nie je problém sa naučiť iný. To isté platí aj o frameworkoch. Ak vieš React, tak Angular či Vue sa naučíš za pár týždňov. Často sa stáva aj to, že zamestnávateľ v pracovnej ponuke píše, že sa daný framework môžeš doučiť u nich (ak teda už nejaký podobný ovládaš).

Ja osobne som programoval 3 roky ako Java Backend Developer a nastúpil som do novej firmy, kde som bol tiež prijatý ako Javista. Na team-buildingu som sa od frontend developera z druhého tímu dozvedel, že ich je tam málo a potrebovali by pomoc. Povedal som si, že by som to skúsil. Firme som povedal, že by som chcel pár týždňov skúsiť robiť frontend úlohy a uvidíme, ako mi to pôjde. Musel som sa rýchlo doučiť pár vecí, pretože s frontendom som nebol veľký kamarát.

Avšak bavilo ma to viac ako backend a firma bola so mnou spokojná, tak som “premigroval” a stal sa v tej istej firme frontend programátorom. Pracujem tam doteraz a som za to veľmi rád, pretože aj vďaka skillom, ktoré som sa naučil v robote ako frontend developer, som dokázal programovať práve túto webstránku, na ktorej čítaš tento článok.

Môžeš nazrieť do iných odvetví

Ako programátor sa stretneš na meetingoch jednak s rôznymi ďalšími programátormi, ale aj s projektovými manažérmi, produktovými dizajnérmi, UI a UX dizajnérmi atď. Vďaka tomu budeš mať možnosť sledovať, čo títo ľudia asi robia, ako rozmýšľaju a teda nazrieš do ich remesla. Možno zistíš, že ťa baví robiť rozhodnutia o danom produkte, alebo manažovať tím programátorov a staneš sa produktovým manažérom resp. tím lídrom.

Možno popri káve nazrieš do obrazovky UI dizajnéra a povieš si, že to je cool, a o rok budeš jeho/jej kolega.

Budúcnosť programátora

Programátori vedia riešiť problémy. Nie sú to stroje na písanie kódu podľa inštrukcií. Práve naopak. Často tie inštrukcie treba získať kladením správnych otázok. Tento skill nás stále odlišuje od umelej inteligencie, a aj preto sa podľa mňa netreba báť, že AI nahradí programátorov. A aj keby mala AI vytvárať kód, tak sa otvoria nové pozície, ktoré si teraz ani nevieme predstaviť, a tieto pozície budú potrebovať ľudí, ktorí vedia riešiť problémy – a to sme my, programátori.

Ak teda zvažuješ, či sa stať programátorom alebo programátorkou, alebo si už svoju cestu programátora začal/a, tak ti môžu pomôcť naše kurzy ako napr. Informatika 101. Taktiež by ťa mohol zaujímať náš podcast, YouTube, Discord a prípadne aj Instagram.

Nezmeškaj naše novinky a prihlás sa na odber nášho Newslettra.

Logo
Street of Code o.z.Hlaváčiková 2984105, Bratislava
Chcem odoberať novinky
Poskytnutím emailu súhlasíš s jeho spracovaním v súlade s GDPR.
Copyright © 2024 Street of Code
Kód tejto stránky si vieš pozrieť na našom GitHub-e