Logo

6 znakov, kedy už prestávaš byť junior programátor

Junior programátor, mid/medior a napokon senior. Toto sú úrovne programátora uznávané všade vo svete. Všetky ich rozdiely sme preberali v 37. epizóde nášho podcastu. Tento článok sa zameriava na prechod z juniora na medior programátora.

Kedy môžeš o sebe tvrdiť, že si medior? Je to o daných rokoch v branži alebo o tom, koľko prúserov si dokázal/a spôsobiť a následne opraviť?

Budem uvažovať nad takým programátorom či programátorkou, ktorý/á pracuje/brigáduje v nejakej programátorskej firme, pretože tam sa tieto znaky prejavujú najviac. Ak si nikdy nepracoval/a  na spoločnom projekte s viacerými ľuďmi, tak pre teba budú platiť asi iné pravidlá.

Samostatnosť

Keď začínaš v prvej práci ako junior/ka, tak úlohy nezačneš hneď robiť sám/a, ale máš k dispozícii pomoc od skúsenejších kolegov. Lepšie firmy ti dokonca priradia nejakého kolegu alebo kolegyňu, ktorý/á ti má pomôcť s onboardingom a povysvetľovať ti ako to funguje.

Najprv sa pýtaš veľa otázok, pokojne aj niekoľkokrát za hodinu. Isté veci sa začnú po chvíli opakovať, tak už budeš vedieť ako na to.

Za nejakú dobu dokážeš vyriešiť niektoré úlohy do konca úplne sám/a. Otázky avšak nemiznú úplne a síce sa už nebudeš pýtať každú hodinu, ale možno len raz za pár dní.

Keď si už ale pri riešení úloh nepotreboval/a žiadnu pomoc niekoľko týždňov až mesiacov, môže to byť dobrým znakom, že sa z teba stáva medior. Jedine že by si robil/a stále to isté dokola. O tom si povieme v ďalšom bode.

Diverzita úloh

Robiť stále tie isté alebo podobné úlohy ťa veľmi posúvať nebude. Je to predsa o tej rozmanitosti a rôznorodosti úloh, s ktorými si sa potrápil/a. S každou novou a ťažkou úlohou sa posúvaš o krôčik ďalej. Dobrého programátora/ku definuje aj jeho/jej schopnosť adaptovať sa na rôzne problémy či jeho/jej všeobecný prehľad. Presne tie veci, ktoré získavaš, keď odovzdávaš úlohy jednu za druhou, pričom sa (skoro) žiadna neopakuje.

Ak si teda samostatný/á a zároveň tie úlohy nie sú jednotvárne, tvoj potenciál a skúsenosti sa znásobujú a každú chvíľu by z teba mal byť medior.

Zapájanie sa do technologických diskusií

Ako junior sa až priveľmi často ocitneš na mítingu, ktorý je pre teba ako z iného sveta a nevieš si predstaviť, ako môžu byť všetci tak múdri. Ledva dávaš pozor. Zapojenie sa s konštruktívnou pripomienkou či nápadom je skoro vylúčené.

Skúsenosťami sa ale prirodzene táto situácia mení a pomaly sa začneš pýtať múdre otázky, prinášať nové pohľady či dokonca niekedy budeš viesť podobnú diskusiu aj sám/a.

Kedy to ale príde? To sa nedá povedať. Chce to čas, veľa odrobených rôznorodých úloh, ale hlavne chuť do učenia sa nových vecí a aspoň trochu zápalu pre to, čo robíš. Ale príde to. A keď to príde, tak vieš, že už si trocha inde.

meeting
Meeting

Vedenie menšieho projektu

Keď tvoji skúsenejší kolegovia vidia, že už nie si zelenáč/ka, ale hlavne tvoj nadriadený/á, tak skôr či neskôr ti ponúkne viesť nejaký menší projekt. Vedenie projektu si žiada nové skilly, ako napríklad rozmýšľať nad tým, ako môže tento projekt čo najviac prispieť biznisu, či vytváranie úloh, organizovanie mítingov, komunikácia s ostatnými tímami alebo dohliadanie na implementáciu.

Toto už neznie veľmi ako programovanie, avšak sú to skilly kompetentného programátora či programátorky, ktorého/ú si firma cení. Ak chceš rásť, tak toto je cesta. Samozrejme nehovorím, že keď chceš mať väčší plat, tak len manažuj projekty, ale hovorím, že aj to k tomu patrí.

Architektúra aplikácie

Vedenie menšieho projektu nemusí znamenať, že aj navrhneš celé riešenie, resp. architektúru aplikácie. Ak si sa však dostal/a do tejto pozície a prejdeš si touto výzvou, opäť sa tým naučíš mnoho nových vecí. Sú to opäť iné skilly, ktoré si vyvíjaš a zlepšuješ. Potrebuješ pri tom mať big picture a poznať rôzne technológie, ktoré sa hodia na riešenie daného problému.

Nie je to triviálne a prvýkrát budeš skoro určite potrebovať pomoc. Keď to však zvládneš bez pomoci alebo aj s pomocou, jednoznačne si sa posunul/a v tvojich schopnostiach a už ťa málokto môže nazývať juniorom.

Mentorovanie menej skúseného kolegu

Posledným znakom toho, že je z teba medior je ten, že dokážeš byť mentorom/kou pre juniornejšieho kolegu či kolegyňu. Tak ako tebe niekto pri príchode pomáhal prvé týždne so setupom a prvými úlohami, tak aj ty si schopný/á toto urobiť pre nového člena tímu.

Niekedy ťa o to poprosí tvoj nadriadený/á, pretože seniori sú drahší. Ak si sa dostal/a do takejto situácie, tak je to skvelé, pretože nie len ty vieš, že už nie si junior, ale je si toho vedomý aj tvoj/a šéf/ka.

Mentoring
Mentoring

Záver

Ak si sa našiel/našla vo viacerých znakoch, tak je to paráda. Napíš do komentára, koľko ti to asi trvalo a čo bolo na tom najťažšie. A tiež, ak máš stále ten istý plat, tak si dohodni stretko so šéfom a povedz mu, ako si sa zlepšil/a, ukáž prstom na projekty a sebavedomo si vypýtaj raise (alebo aj nesebavedomo).

Nemám žiadne štatistiky, ale myslím si, že proces od juniora až po mediora trvá jeden až dva roky, počas ktorých pracuješ full-time. Samozrejme ak pracuješ 40 hodín do týždňa, tak sa posunieš rýchlejšie ako keby si pracoval/a 20 hodín.

Veľmi dôležité je ale aj pracovať v správnej firme, ktorá ti dá čo najlepšie podmienky na rast. Takú firmu nájsť je ťažšie ako sa zdá. Hovorili sme o tom aj v tomto podcaste.

Logo
Street of Code o.z.Hlaváčiková 2984105, Bratislava
Chcem odoberať novinky
Poskytnutím emailu súhlasíš s jeho spracovaním v súlade s GDPR.
Copyright © 2024 Street of Code
Kód tejto stránky si vieš pozrieť na našom GitHub-e