Logo

Ako sa naučiť programovať

Ako sa naučiť programovať? A ako vôbec začať? Ktorý programovací jazyk zvoliť ako prvý? Veď je ich strašne veľa a každý mi radí niečo iné. A keď sme pri tom, tak čo vlastne znamená vedieť programovať? Čo robí programátor? Čítaj ďalej.

Programátori píšu do počítača pomocou programovacích jazykov inštrukcie, ktoré daný počítač vykonáva, čím “robí” rôzne veci. Ako vyzerajú tie inštrukcie závisí od daného programovacieho jazyka. Programátori píšu softvér, ktorým môže byť napríklad webová stránka, mobilná aplikácia či kalkulačka.

Už teraz to musí znieť veľmi komplikovane, a áno, programovanie je ťažké, ale je tu veľmi dobrá správa. Základom každého programovacieho jazyka sú tie isté princípy.

Ako začať s programovaním?

Prvý problém, na ktorý narazíš je množstvo programovacích jazykov. Ako si z nich vybrať? Táto otázka ti môže pomôcť: “Čo chcem vlastne robiť?” Z najbežnejších možností to môže byť napríklad vývoj webových stránok, vývoj mobilných aplikácii, machine learning alebo umelá inteligencia.

Možno vieš, čo chceš robiť, pretože máš napríklad kamarátku, ktorá robí pre firmu XYZ a tam hľadajú ľudí, ktorí vedia Python. Alebo si chceš naprogramovať vlastnú webovú stránku či aplikáciu. Ak si chceš naprogramovať svoju webstránku, tak bude najlepšie začať sa učiť HTML, CSS a Javascript.

Je fajn, keď vieš, čo chceš, pretože ti to udáva smer a motiváciu. Avšak možno si ako väčšina ľudí (vrátane mňa) a ešte presnejšie nevieš, čo chceš programovať. Vieš iba to, že sa to chceš naučiť a eventuálne sa v tomto obore zamestnať. Ak patríš do tejto skupiny, tak ti odporúčam naučiť sa Python. Python je najjednoduchší jazyk pre začínajúcich programátorov, je veľmi zrozumiteľný, a učia sa v ňom programovať aj študenti na vysokých školách po celom svete, čo je dobré znamenie. Ďalším dobrým znamením je, že Python je populárny aj v praxi.

Nemusíš byť hneď Python špecialista, robiť machine learning či data science. Pokojne sa následne nauč niečo iné, čo sa ti bude hodiť viac. Ak na konci dňa nebudeš programátorom či programátorkou v Pythone, tak nestratíš žiadny čas, pretože naučené princípy budeš vedieť aplikovať hocikde inde.

Moderating GIF

Základné princípy programovania

Každý programovací jazyk stavia na rovnakých princípoch, ako sú premenné, funkcie, cykly, atď. Síce to bude vyzerať pre každý jazyk mierne inak, ale na konci dňa je ten istý princíp v podstate rovnaký v každom jazyku. Aké sú teda tie princípy?

  1. Premenné, dátové typy a dátové operátory
  2. Načítanie vstupu od používateľa a vypisovanie textu do konzoly
  3. Podmienené príkazy a logické operátory
  4. For cyklus a while cyklus
  5. Funkcie (metódy)
  6. Organizácia kódu do viacerých priečinkov (modulov)
  7. Čítanie a zapisovanie do súboru
  8. Práca s pokročilejšími dátovymi štruktúrami, ako sú listy (polia) či slovníky (mapy)

Ak sa naučíš týchto 8 základných princípov v hocijakom jazyku a budeš pomocou nich vedieť riešiť úlohy, tak potom si už môžeš povedať, že ovládaš základy programovania a že vieš (aspoň trochu) programovať.

Vďaka tomu, že sa jazyky z väčšej časti držia týchto princípov, tak ak už ovládaš princípy v jednom programovacom jazyku, v druhom si ich osvojíš omnoho rýchlejšie. Je to tak preto, že tá ťažšia časť programovania je pochopiť, ako to funguje vo všeobecnosti a nie to, ako vyzerajú konkrétne príkazy v danom jazyku (syntax kódu).

GIF by Giphy QA

Kde sa a ako sa naučiť Python?

Na internete je milión tutoriálov, ktoré ťa naučia Python. Dokonca je mnoho aj po slovensky či česky. Platených či zadarmo.

Na Street of Code máme zadarmo online kurz Informatika 101, ktorý je vhodný pre úplnych začiatočníkov. Naučí ťa Python a všetky základné koncepty programovania, o ktorých sme si vyššie hovorili. Ak je pre teba informatika ako taká nová, tak sa naučíš aj úplne základné veci, ako napríklad čo je to hardvér, softvér, binárna sústava, algoritmus atď.

Čo je ale na tomto kurze najlepšie je to, že obsahuje vyše 100 úloh, pomocou ktorých si budeš vedieť rovno overiť svoje novo nadobudnuté znalosti. A keď tento kurz dokončíš, môžeš si hlbšie preveriť svoje Python skills a naprogramovať si vlastnú hru.

Záver

Či už sa ideš učiť Python alebo niečo iné, budeš mať určite veľa otázok. Vtedy je dobré byť v komunite rovnakých ľudí, ktorí si navzájom pomáhajú. Takúto online komunitu máme na našom Discord serveri. Okrem stovky ľudí ako si ty, tam nájdeš aj mňa, a keď budeš potrebovať s hocičím pomôcť, stačí napíšať.

Dúfam, že ti článok aspoň trocha pomohol a dal ti lepšiu perspektívu. Držím palce.

P.S. Ak chceš dostávať nové články a ďalší náš obsah do mailu, tak sa určite prihlás do nášho newslettra.

Logo
Street of Code o.z.Hlaváčiková 2984105, Bratislava
Chcem odoberať novinky
Poskytnutím emailu súhlasíš s jeho spracovaním v súlade s GDPR.
Copyright © 2024 Street of Code
Kód tejto stránky si vieš pozrieť na našom GitHub-e