Logo

Úvahy programátora – Išiel by som znova na vysokú školu?

Stiahnuť

Úvod

V roku 2018 som získal titul inžiniera na vysokej škole STU FEI. Niekedy sa zamýšľam nad tým, či sa mi vlastne oplatilo chodiť na vysokú školu.

Pracujem ako programátor a je pravda, že to, čo mám robiť v práci som sa skoro vôbec neučil na vysokej škole. Na výške som sa učil veľa matematiky, fyziky a kopec rôznych predmetov, z ktorých som už väčšinu zabudol. Načo som tam teda chodil?

Celá téma je oveľa zložitejšia ako sa stihnem v tomto článku vyjadriť a určite nezodpovedám všetky otázky, ktoré ti popri čítaní napadnú.

Co mi dala vysoká škola

Príklad, ktorý často spomínam je, že vysoká škola ti otvorí dvere do sveta informatiky, ukáže ti, čo všetko existuje a veľa z si z toho aj stihneš oťukať.

Už len tá vedomosť o tom, čo všetko existuje a čo všetko nevieš je veľmi cenná. Vysoká škola ti postupne ukáže s čím všetkým sa ako softvérový inžinier môžeš stretnúť. Bez vysokej školy by som ani nevedel, čo vsetko neviem, a možno by som si naivne myslel, aký som šikovný a dobrý.

A keďže si stihneš vo viacerých predmetov vyskúšať rôzne technológie a oblasti, tak zistíš, čo ťa baví a čo ťa vôbec nezaujíma. Toto sú tiež veľmi cenné informácie, ktoré by si inak na vlastnú päsť získal/a oveľa ťažšie.

Na výške sa veľa naučíš – matematiku, logiku, C a operačné systémy, Java a C#, algoritmy a dátové štruktúry, relačné databázy, neuorónové siete a kopec iného. Teraz som už samozrejme väčšinu z toho zabudol, a keby som mal v tomto momente písať z tých predmetoch skúšku, tak by som dostal skoro samé FX. Každopádne sa toho na mňa veľa nalepilo. Aj keď by som teraz nedokázal z brucha nakódiť umelú inteligenciu rozpoznávajúcu tváre, avšak vedel by som, kde mám približne začať, čo mám googliť, a celkovo by som bol sebavedomý v postupnosti krokoch, ktoré by som vykonával. Pevne verím tomu, že keby som na tej škole nebol, tak by som mal omnoho väčšie problémy tú AI nakódiť a nevedel by som ani, kde mám začať.

Keď už som spomenul to googlenie, tak to je vlastne jeden z najväčších skillov, ktorý som sa naučil počas vysokej školy, a teda najmä v prvých ročníkoch. Počas štúdia, práce ale aj života človek googli každú chvíľu. Až keď som sa v tomto skille zkodonalil, tak som zistil, ako som to veľmi predtým nevedel, a ako s tým majú ľudia často problém.

Ďaľšie výhody vysokej školy

Vďaka vysokej škole som mohol spoznať veľa ľudí v mojom obore. Každý tvrdí, že mať kontakty je veľká výhoda, tak na tom asi niečo bude.

Tiež som si dokázal relatívne jednoducho nájsť prvé pracovné skúsenosti. Firmy pravidelne chodia do vysokých škôl sa rozprávať počas rôznych akcií so študentami a predstavovať dané pozície. Stačilo sa s niekoľkými firmami porozprávať a hneď som mohol ísť na pohovory.

Mať part-time brigádu musí byť oveľa ťažšie bez vysokej školy. A nie len part-time, ale aj full-time. Asi každý absolvent Matfyzu, FEIky či FITky s oblasťou informatiky si nájde robotu v obore.

Ako ďalšiu výhody ísť na vysokú školu považujem samotný fakt, že nemusíš ísť pracovať. Plne sa zamestnať po strednej škole mi príde veľmi skoro a trochu smutné. S tým sa spája aj to, že keďže budeš na vysokej škole dajme tomu 5 rokov, tak stihnes aj viac mentálne dozrieť a lepšie sa spoznať, čo sa ti v živote dospelého človeka bude veľmi hodiť. Taktiež môžeš spraviť pár chýb, ktoré nebudú mať ešte veľké dôsledky. Takisto môžeš experimentovať so svojimi záujmami, skúšať implementovať rôzne nápady a projekty, či už sám alebo s kamarátmi.

Druhá strana mince

Vysoká škola nie je ani zďaleka bezchybná, aj keď to doteraz tak mohlo znieť.

Bohužiaľ nie všetky predmety boli na dobre úrovni, niektoré boli celkom odveci a iné zas učili staré technológie. Nebolo to skrátka vždy efektívne a práve na takých predmetoch som sa sťažoval najviac.

Na výške sme sa učili fakt veľa matematiky a dokonca aj 2 semestre fyziky. Niekto si môže povedať, že to nie je úplne nevyhnutné, ak chceš byť programátor. Teraz si vymyslím štatistiku, ale myslím, že nebudem úplne mimo ak poviem, že 95% programátorom by stačila dokopy jedna matematika s jednou štatistikou a žiadnou fyzikou.

Hmm ale čo tých 5%? Tí programátori, ktorí budú potrebovať tie pokročilejšie znalosti ako napríklad kryptografiu? Kde sa to naučia? Neviem, aká je správna odpoveď, ale takto to proste na vysokej škole chodí. Keby sa tam nemáme učiť veci, s ktorými sa s veľkou pravdepodobnosťou nestretneme, tak by sme na tej škole boli maximálne 2 roky.

Alternatíva vysokej školy?

Existujú rôzne programy, ktoré ťa naučia potrebné znalosti na to, aby si sa mohol zamestnať ako programátor. Napríklad google certifikáty či 42Wolfsburg

Keby som mal po strednej škole k dispozícií takýto kurz, tak by som nad tým určite rozmýšľal.

Vysoké školy tu asi budú vždy, ale je pravda, že to nie je pre každého a treba aj nejaké iné možnosti.

Zhrnutie

Za mňa jednoducho výhody, ktoré prináša vysoká škola prevyšujú jej nevýhody. Pre mňa vysoká škola bola výbornou externou motiváciou stať sa programátorom a mal by som určite veľké problémy, keby som sa mal učiť na vlastnú päsť. Ak by som nemal inú alternatívu, tak by som určite znova išiel na vysokú školu.

Logo
Street of Code o.z.Hlaváčiková 2984105, Bratislava
Chcem odoberať novinky
Poskytnutím emailu súhlasíš s jeho spracovaním v súlade s GDPR.
Copyright © 2024 Street of Code
Kód tejto stránky si vieš pozrieť na našom GitHub-e