Logo

Úvahy programátora – neboj sa nových vecí

Stiahnuť .mp3

Potrebujem kontrolu

Stalo sa ti niekedy, že keď si chcel vyskúšať nový programovací jazyk, framework alebo proste niečo nové, tak si si chcel najprv o tom naštudovať čo najviac? Moje prvé roky programátorskej kariéry som preferoval učiť sa nové veci týmto spôsobom.

Napríklad keď som zistil, že existuje Flutter a pomocou tohto jedného frameworku vieme programovať mobilné aplikácie pre Android aj iOS, tak som si povedal, že to chcem vyskúšať. Začal som si študovať dokumentáciu, pozerať rôzne videá, a tiež som si kúpil kurz na Udemy. To bolo však ešte skôr, ako som si to vôbec nainštaloval a skúsil si spraviť niečo veľmi jednoduché. Kurz bol super a naučil som sa vo Flutteri pracovať, avšak pre môj zámer vyskúšať Flutter som urobil nadbytočné veci. V podstate by mi postačilo prejsť si nejaký Hello world tutoriál a trocha sa s tým pohrať. Ak by som potom zistil, že chcem napríklad vedieť ako pracovať s obrázkami, tak by som si mohol pozrieť dokumentáciu priamo k tejto téme. Až potom, keď by som si povedal, že sa chcem Flutter dobre naučiť, či už kvôli práci alebo preto, lebo by som chcel vytvoriť nejaký väčší projekt, by mi reálne prišiel vhod ten kurz a prečítaná celá dokumentácia.

Túto stratégiu učenia sa som uprednostňoval dlhé roky a obhajoval som ju. Hovoril som, že keď chcem v niečom napísať čiarku kódu, musím vedieť, čo všetko ten jazyk dokáže a vedieť sa v ňom orientovať. Potom budem písať kód efektívnejšie a nestratím čas nad vecami, ktoré viem, že sa tak nerobia. Teraz však viem, že touto stratégiou som vlastne klamal sám seba, pretože pravda je taká, že som jednoducho nechcel byť hodený do vody bez toho, aby som vedel plávať. Nechcel som sa cítiť bezmocne, pretože potrebujem mať nad vecami kontrolu.

Strach z Frontendu

Dlhé roky som sa bál čo i len dotknút frontendu. Od vysokej školy ma zaujímal backend a stal som sa Java programátorom. Frontendu som sa úspešne vyhýbal, lebo som si myslel, že to vôbec neviem. Veď nepoznám všetky HTML tagy a CSS tagy už vôbec nie. Neviem ani nasetupovať projekt. JavaScript síce poznám, ale ako sa používa v praxi, netuším. A aj keby som si mal naprogramovať nejakú webovú stránku, tak čo? Veď v dizajne som hrozný a netuším, ako sa robí responzivita. Povedal som si, že ak by som mal spraviť niečo vo frontende, musím sa to najprv všetko naučiť. A keďže som vedel, že toho je strašne veľa, tak sa mi nechcelo ani začať. A toto je tá chyba. Kvôli tejto chybe som bol horší programátor.

Našťastie som si pred niekoľkými rokmi uvedomil, že začať s novými vecami sa dá aj inak. Pomaly a postupne. Ak sa niekde zaseknem a po niekoľkých hodinách zistím, že som robil základnú vec úplne inak, nevadí. Nie je to stratený čas. Počas trápenia sa naučím nové veci a budem si ich aj lepšie pamätať. Nehovorím, že si netreba vôbec pozerať dokumentáciu a pár videí. Avšak treba to robiť s rozumom a nie preto, lebo sa bojím zlyhať.

Ako sa teraz učím nové veci?

Momentálne preferujem stratégiu učenia sa nových vecí nasledovne. Pozriem si a potom si spravím základný tutoriál v dokumentácii daného frameworku či jazyka. Takže si to nainštalujem a ochytám. Potom si prescrollujem zvyšok dokumentácie, aby som pochopil, čo to všetko dokáže. Ale určite si to nebudem celé čítať. Následne si pozriem nejaký hodinový tutoriál alebo video, kde spravím niečo trošičku komplikovanejšie. V tomto momente stojí predo mnou rozhodnutie. Je niečo, čo chcem v danom frameworku spraviť alebo vyskúšať? Ak áno, tak to proste začnem robiť a veci, ktoré potrebujem si googlim postupne. Ak nemám v pláne žiadny projekt a ani iný dôvod v tom pokračovať, tak prestanem. Kurz by som si zakúpil resp. spravil vtedy, ak by som sa chcel v danom jazyku zamestnať, alebo by som ho chcel ovládať z rôznych iných dôvodov.

Táto stratégia je podľa mňa vhodná pre trochu pokročilejších programátorov a programátorky. Ak si úplny začiatočník a chceš sa naučiť prvý programovací jazyk, začať rovno kurzom nemusí byť vôbec zlé, pretože sa naučíš základné koncepty a bez nich by si mohol byť fakt úplne stratený. Ak už ovládaš nejaký jazyk, ostatné často nie sú až tak odlišné a vtedy už nemusíš byť taký opatrný.

Zhrnutie

Aby som to teda nejako zhrnul. Možno aj ty si taký, že máš rád kontrolu a predstava robiť niečo, čo vôbec nevieš, ťa desí. Ale veci takto nefungujú a treba si to uvedomiť. Aj keby si mal ísť maľovať obraz, tak sa nepotrebuješ najprv naučiť, ktorý štetec a farby sú najlepšie. Jednoducho začni maľovať. To isté, keď sa učíš variť. Jasné, pozri si 5-minútový recept pred tým, ako skúsiš navariť niečo nové, ale nemusíš si kúpiť knihu o varení. S programovaním je to to isté. Neboj sa začať. Budeš sa veľa mýliť a bude ťa to štvať, ale tak to má byť.

 

Logo
Street of Code o.z.Hlaváčiková 2984105, Bratislava
Chcem odoberať novinky
Poskytnutím emailu súhlasíš s jeho spracovaním v súlade s GDPR.
Copyright © 2024 Street of Code
Kód tejto stránky si vieš pozrieť na našom GitHub-e