Logo

Tipy a triky na vysokej škole

Ako aj všade inde, tak aj na vysokej škole si vieme veci optimalizovať či zjednodušovať. Život je potom jednoduchší. V tomto článku sa dozvieš niekoľko tipov a trikov, ktoré ti môžu pomôcť v tomto krásnom, ale náročnom období.

Ak ešte nie si na vysokej škole, tak si najprv prečítaj, ako to tam funguje. Na konci tohto článku máme linky na všetky podcasty a blogy, ktoré sa vysokej škole venujú.

Poznámka: Priamu skúsenosť mám iba zo štúdia Aplikovanej Informatiky na FEI STU. Verím, že väčšina spomínaných vecí sa však dá aplikovať aj na iné školy (aj mimo informatiky).

Ako zistiť, či mám chodiť na prednášky

Poznámka: Toto platí, ak sú prednášky nepovinné.

Na prvú prednášku určite choď. Dozvieš sa základné veci o predmete a o tom, kto to učí a aký/á je, ale hlavne dostaneš celkový dojem. Niekedy sme hneď vedeli, že toto bude zaujímavé, keď nás prednášajúci/a dokázal/a niekoľkokrát zaujať už na úvode. Inokedy to bolo veľmi nudné, že sme ledva vydržali na tej prvej prednáške.

Po prvom týždni by si mal/a absolvovať aj cvičenie z toho predmetu. To ti tiež veľa povie o tom, či sú prednášky dôležité. Napríklad mali sme predmety, kde sme na cvičeniach programovali a vôbec to nesúviselo s prednáškou. Prednášky boli len čisto teória a pred skúškou sme aj tak mali všetky prednášky k dispozícií, čiže tam bolo dôvodov chodiť na prednášky oveľa menej.

Ale sú aj také predmety, väčšinou matematické, kde sme na cvičeniach počítali príklady, ktoré boli vysvetlené na prednáške. Čiže ak si nebol/a na prednáške, tak budeš mať problém. A navyše sme zvykli chodiť aj k tabuli, kde sa dalo pekne strápniť.

Awkward na vysokej škole meme
Cvičenie z matematiky

My sme zvykli chodiť aj na druhú prednášku (až na pár výnimiek, keď už sme mali skúsenosť s vyučujúcimi). Prvá prednáška je niekedy iná ako prvá, pretože na prvej musia povedať hlavne tie administratívne veci. Preto, ak nás prednášajúci/a nedokázal/a zaujať na prvej prednáške, chceli sme mu/jej dať ešte jednu šancu.

Nájdi si parťáka alebo partiu

Ja som mal to šťastie, že sme išli štyria kamaráti spolu do prvého ročníka. Jeden je môj bratranec a dvaja boli moji spolužiaci na strednej škole. Počas celej vysokej školy sme si pomáhali, podporovali, učili sa spolu. Často som si hovoril, že by som to nedal, kebyže som sám. A myslím si, že to je asi aj pravda. Je brutálne dôležité mať parťáka alebo partiu.

Separate and we all die meme
Sám/a to budeš mať ťažké

Toto je najdôležitejší tip v tomto článku, pretože mať partiu má strašne veľa výhod. Môžete si zdieľať poznámky, chodiť spolu na obedy, do školy a zo školy. Vyberať si rovnaké predmety a pomáhať si so zadaniami. Často sme sa motivovali aj tak, že sme sa predbiehali, kto bude mať “lepšie a krajšie” zadanie, ako ten druhý. Je ale tiež dôležité, aby vám všetkým záležalo na tom, aby ste zvládli vysokú školu a chceli byť dobrý v tom, čo robíte.

Zvykli sme sa vždy spolu učiť pred zápočtami a pred skúškou, no o tom viac v ďalšom tipe.

Uč sa s kamarátmi

Počas bakalára sme sa pred väčšinou zápočtov či skúšok išli stretnúť do knižnice (alebo niekde inde), aby sme sa spolu učili. Platí to najmä na všetky matematické predmety a minimálne polovicu programátorských predmetov.

Na zápočet sme si dávali priemerne 2 dni. To znamená, doobeda sa stretnúť a podvečer odísť.  Ak bol zápočet z matematického predmetu (napr. matematika, štatistika či logické systémy), tak sme si prechádzali všetky príklady z cvičení, až pokým každý vedel vyriešiť všetky príklady. Nie vždy sme všetci vedeli všetky príklady, ale dokopy sme vedeli vyrátať každý jeden.

This is a smart group GIF
Keď sa spolu učíme

Pred skúškou sme sa stretávali na 3 alebo 4 dni. Skúška je oveľa väčšia ako zápočet, ale účivo sa tam môže aspoň opakovať, čiže ak sme sa dobre učili na zápočty, potom máme menej problémov so skúškou.

Ak sme mali predmety programátorského charakteru, tak sme si kódili spolu úlohy, ktoré boli na cvičeniach, ukazovali sme si nejaké vychytávky, vymýšľali sme si vlastné úlohy.

Nie je to len o tom učení, ale je to aj oveľa väčšia zábava a motivácia sa učiť v partii.

Ako si nájsť čas na brigádu

V bakalárskych ročníkoch môžeš mať za týždeň 30 hodín prednášok a cvičení dokopy. A ak si myslíš, že budeš robiť cez víkend, tak vtedy sa robia zadania, ktoré môžu trvať aj celý víkend. Predpokladám, že chceš byť zodpovedný/á a nevykašľať sa na niektoré predmety, či na všetky prednášky.

Ako to tí študenti potom robia?

Nestíhačky na vysokej škole GIF
Nestíhačky

Ušetriť čas môžeš pomocou prvého tipu, keď si vyselektuješ prednášky, na ktoré budeš chodiť a tie, na ktoré chodiť nebudeš. Dá sa to inak robiť aj tak, že sa s kamarátmi dohodnete, že sa budete striedať na niektorých prednáškach a potom si z nich zdieľať poznámky.

Rozvrh nemá každý rovnaký. Čas cvičení si študenti volia na začiatku semestra. Tí s lepšími známkami volia skôr, ako tí s horšími. (Toto neviem, či platí všade.)
Takto sa ti môže podariť navoliť cvičenia tak, aby si v niektorých dňoch nemal/a cvičenia poobede, a tak získal/a čas na brigádu, alebo sa dokonca niekedy podarí mať aj úplne voľný deň.

Ďalšie tipy v skratke

  • Pridaj sa do skupín na sociálnych sieťach, v ktorom je väčšina študentov/študentiek tvojho ročníka. Tam sa dozvieš často veľmi dôležité informácie, ako napríklad čo bolo na zápočte.
  • Na prvej prednáške vždy zisti, či budete mať z prednášok PDF-ká, alebo nejaký iný zdroj. Väčšinou na programátorských predmetoch boli prednášky učené formou prezentácie, a potom sme aj mali prístup k tým prezentáciám, aby sme sa z nich vedeli učiť. Na predmetoch ohľadom matiky to bolo ťažšie, tam si často bolo treba písať, ale niekedy sa ide podľa nejakých skrípt, ktorých názov musíš vedieť, aby si sa mohol/la podľa toho prípadne učiť.
    Čiže ak to nepovie prednášajúci/a sám/a, či budú PDF-ká alebo skriptá, spýtaj sa. Všetci spolužiaci ti poďakujú (teda aspoň by mali).
  • Ak sa bojíš, že ti na prednáške niečo ujde a radšej tam budeš chodiť, tak aj to má výhodu. V tomto prípade na nudných prednáškach môžeš robiť zadania a jedným uchom počúvať, či sa deje niečo zaujímavé. Toto je často aj najlepšia stratégia, pretože vieš čo bolo na prednáške, aj keď si moc nedával/a pozor, a zároveň si robil/a na zadaní, a tým pádom menej budeš robiť cez víkend. Plus niekedy, keď nás bolo na prednáške iba pár, tak sme dostali bonusové body.
  • Zadania nerob noc pred odovzdaním. Budeš totálne nevyspatý/á, nikto ti v noci neporadí, a asi aj tak dostaneš minimum bodov. Vyhraď si pre ne víkend. Zadanie si zvykni robiť napríklad v nedelu od rána. Bude to pre teba potom už zvyk a prestane ti to po čase vadiť.

Užitočné odkazy

Spomínaný blog – Ako to funguje na vysokej škole

Naše prvé epizódy boli práve o vysokej škole:
Ep. 1 – Potrebujem vysokú školu na to, aby som bol/a programátor?
Ep. 2 – Ako prežiť prvý ročník na výške?
Ep. 3 – Aké programovacie predmety sú na FEIke?
Ep. 4 – Bakalárska práca, inžinierske štúdium a diplomová práca

Logo
Street of Code o.z.Hlaváčiková 2984105, Bratislava
Chcem odoberať novinky
Poskytnutím emailu súhlasíš s jeho spracovaním v súlade s GDPR.
Copyright © 2024 Street of Code
Kód tejto stránky si vieš pozrieť na našom GitHub-e