Logo

Rozhovory so samoukmi – 2. časť

Samouk je v tomto kontexte profesionálny programátor alebo programátorka, ktorý sa naučil programovať na vlastnú päsť bez informatickej vysokej školy.

Veľmi rešpektujeme každého, kto to dokázal, pretože naučiť sa programovať doma síce môže každý, ale nie každý to dokáže. Chce to veľkú dávku motivácie, disciplíny, ale hlavne tvrdej roboty.

V tejto sérií sa pýtame samoukov otázky ohľadom ich cesty k programátorskej pozície.

V 2. časti sa rozprávame s Jurajom Pacholským.

Odkazy na minulé časti:

1. ČASŤ – PETER PAGÁČ


Koľko máš rokov a kde teraz pracuješ?

Mám 29 rokov a momentálne pracujem v Ness Digital Engineering.

Kedy si dostal prvú IT prácu?

Cca rok a pol odkedy som sa začal učiť programovať.

Mal si problém nájsť prvú prácu? Ako si si ju našiel?

Poslal som asi 5 životopisov a absolvoval 3 pohovory, z ktorých mi dali ponuku do dvoch firiem. Jedna z týchto firiem bola práve Ness. Musím sa priznať, že som mal veľmi malú dušičku pri hľadaní práce, pretože viem, že sa mám stále veľmi, ale že veľmi veľa čo učiť.

Aký bol tvoj prvý plat?

Toto si nechám pre seba :).

Čo si robil predtým, než si sa začal zaujímať o programovanie? Študoval si niečo iné?

Pracoval som na pozícii Digital Marketing Specialist asi 6 rokov. Na vysokej škole som študoval marketing.

Odkedy ťa zaujímalo programovanie a kedy si začal programovať?

Moje začiatky boli v novembri 2019. Bol som na nejakých školeniach a pozeral som prvé tutoriály a písal prvé kódy. Programovanie ma však zaujímalo aj predtým – ovládal som HTML, trocha CSS a nejaké CMS.

Ako si sa učil programovanie?

Learn2Code je asi základ. Absolvoval som kurzy prevažne od Jara Beňa. Po asi pol roku som však zistil, že sa potrebujem posunúť ďalej, a tak som si zabezpečil doučovania s developerom.

Kurzy sú super, ale pracovať na reálnom projekte s človekom z praxe ti dá toho násobne viac.

Ako si si na to našiel čas? Ako dlho a ako často si sa učil programovať?

Kurzy mi zabrali niekoľko hodín týždenne, do toho cca 5-6 hodín osobné doučovania a pracovanie na projekte s developerom. Taktiež nejaké hodiny rozmýšľania nad úlohami k danému projektu.

Týždenne to mohlo byť tak 15 hodín, zväčša po večeroch po práci. Mal som aj sem tam chuť to celé zabaliť.

Čo bolo na tom najťažšie?

Najťažšia bola frustrácia spôsobená tým, že som nevedel nájsť logické riešenie jednoduchého problému. Nemal som potrebný prehľad, keďže som ešte nemal predstavu o základných princípoch OOP. Keď som nad niektorou úlohou trávil veľa času, tak som aj pochyboval, či na niečo také vôbec mám.

Ako si vedel, čo sa máš učiť ďalej? Akú stratégiu si si zvolil? (kurzy, školenia, vlastné projekty, youtube)

Začal som kuzrom Java pre začiatočníkov na Learn2Code. Ten som si musel prejsť asi 2x, aby som to pochopil. Pri tomto kurze som sa naučil úplne základy. Potom som pokračoval na kurz Java pre pokročilých, a tam začali prvé problémy. Neznáme veci ako Hibernate, Spring Boot, Maven či MySQL.

Povedal som si, že toto všetko musím ovládať, aby som sa vedel pohnúť ďalej, a tak som šiel postupne kurz za kurzom – Čo je to Hibernate, Spring Boot, ako písať testy. No proste všetko, čo podliehalo tomu, aby som začal chápať zložitejšie postupy v kurzoch.

Spolu som absolvoval okolo 6 či 7 kurzov. Bolo mi však jasné, že nie som ešte zamestnateľný, keďže som nemal žiadnu skúsenosť, ktorý by sa aspoň trocha podobala na prax. Tak som si teda našiel niekoho, kto by ma bol ochotný doučovať.

S doučovateľom sme najprv riešili štandardné logické problémy, následne sme pokračovali vývojom desktopovej aplikácie. Začal som reálne pracovať s GITom, Trellom. Snažili sme sa simulovať prácu na reálnom projekte. Prvýkrát som pracoval s databázou, ER schémou. Zistil som, čo je to REST API. Toto boli veci, ktoré ma najviac posunuli.

Postupovali sme ďalej a začali sme spoločne pracovať na Android aplikácii, kde som backend appky spravil úplne sám, na čo som bol patrične hrdý :).

Po celej tejto mojej ceste som si povedal, že to skúsim, a možno bude niekto ochotný ma zamestnať. Ako som vyššie spomínal, poslal som asi 5 životopisov. Do 2 firiem ma vzali a rozhodol som sa pre Košice (druhá firma bola v BA). V Košiciach žijem, a tak ďakujem firme Ness, že tu môžem byť. A určite by som sa chcel poďakovať Henrichovi za jeho trpezlivosť a ochotu pri doučovaní.

Čo by si urobil inak, keby si sa mohol vrátiť do minulosti?

Úprimne? Asi nič. Postup, ktorý som zvolil, sa mi zdá byť časovo adekvátny tempu vzdelávania od nuly. Človek podľa mňa nedokáže za 2 mesiace pochopiť princípy, získať prax, urobiť nejaký svoj projekt a zamestnať sa. Odporučil by som ostatným postupovať tak, ako som postupoval aj ja.

Oplatilo sa ti stať sa programátorom? Si spokojný?

Momentálne som v začiatkoch. Pracujem len 4. mesiac (písané v júni 2021), z toho som mal prvé mesiace školenia a zaúčal som sa. Začínam sa začleňovať do tímu. Určite som však spokojný a teším sa na každý deň, pretože sa môžem posúvať vždy o krok ďalej.

Myslíš, že by ťa vysoká škola posunula rýchlejšie ako cesta samouka?

Nemyslím si. Zároveň musím povedať, že vysoká škola v tomto odbore by mi určite pomohla.

Čo by si odkázal všetkým začínajúcim programátorom – samoukom?

Keď sa už raz rozhodnete, choďte do toho. Pripravte sa však aj na ťažké chvíle, keď to budete chcieť zabaliť. Ak to však prekonáte, tak sa z váš časom na 100% stane programátor.

Ak chceš dodať čokoľvek iné, čo si myslíš, že by bolo prínosom, tak prosím.

Určite sa treba neustále vzdelávať, neostať na jednom bode. Ja budem mať najbližšie roky čo robiť, aby som sa aspon trošičku priblížil k mojim kolegom. Samovzdelávanie je celoživotná cesta, ak nechceš zapadnúť v dave, ale chceš byť prínosný pre projekt, firmu a svoj tím.


Daj vedieť, ako sa ti páčil tento rozhovor. Tiež, ak sme sa zabudli spýtať niečo dôležité, čo ti chýbalo, tak napíš, aby sme sa to mohli pýtať ďalších.

Si samouk programátor/ka a si ochotný/á s nami urobiť takýto rozhovo? Tak sa prosím ozvi, budeme veľmi radi. Sme na Discorde, alebo napíš email na [email protected]

Logo
Street of Code o.z.Hlaváčiková 2984105, Bratislava
Chcem odoberať novinky
Poskytnutím emailu súhlasíš s jeho spracovaním v súlade s GDPR.
Copyright © 2024 Street of Code
Kód tejto stránky si vieš pozrieť na našom GitHub-e