Logo

Rozhovory so samoukmi – 1. časť

Samouk je v tomto kontexte profesionálny programátor alebo programátorka, ktorý sa naučil programovať na vlastnú päsť bez informatickej vysokej školy.

Veľmi rešpektujeme každého, kto to dokázal, pretože naučiť sa programovať doma síce môže každý, ale nie každý to dokáže. Chce to veľkú dávku motivácie, disciplíny, ale hlavne tvrdej roboty.

V tejto sérií sa pýtame samoukov otázky ohľadom ich cesty k programátorskej pozície.

V 1. časti sme sa rozprávali s Petrom Pagáčom.


Koľko máš rokov a kde teraz pracuješ?

Mám 28 rokov a momentálne pracujem v software house menom Nubium Development v Prahe.

Kedy si dostal prvú IT prácu?

Niekedy v máji 2018, čiže pár dni po dokončení vysokej školy (Pozn. nie programátorskej/informatickej vysokej školy) . Išlo o pozíciu v konzultantskej firme, kde sme sa venovali pokročilej dátovej analytike, čiže v podstate machine learning. Programovali sme tam hlavne v Pythone, ale robili sme celé riešenie od návrhu, až po nasadenie u klienta.

Mal si problém nájsť prvú prácu? Ako si si ju našiel?

Ani velmi nie, kedže som mal už nejaké skúsenosti počas školy, tak som nemal problém. Skôr bol problém si vybrať, kam chcem ísť.

Bol som oslovený mojím budúcim šéfom na jednej prednáške, kde on prednáša. Mal som priveľa otázok, čo ho zaujalo a následne ma pozval na obed.

Aký bol tvoj prvý plat?

Zhruba 1800 eur.

Čo si robil predtým, než si sa začal zaujímať o programovanie? Študoval si niečo iné?

Áno, mám vyštudovanú štatistiku spojenú s financiami.

Odkedy ťa zaujímalo programovanie a kedy si začal programovať?

Prvýkrát som programoval niečo na gymnáziu v Pascale. Reálne som ale niečo robil až na bakalárovi v Matlabe (ak sa to teda počíta ako programovací jazyk). Potom som sa dostal k Pythonu, a vtedy ma to začalo baviť.

Ako si sa učil programovanie?

Učil som sa z voľne dostupných zdrojov, výlučne ale z anglických. Internet je plný rôznych zdrojov. Tažké je sa v tom zorientovať a vybrať tie správne. Na to som používal reddit, kde už buď bolo vlákno o tom, ako sa naučiť XYZ, alebo som to vlákno založil ja. Ak sa nejaký zdroj opakovaj v odporučeniach od ostatných, tak som ho bral ako relevantný a skúsil som sa na neho pozrieť. Takto som vyfiltroval z veľkého množstva pár kvalitných zdrojov.

Ako si si na to našiel čas? Ako dlho a ako často si sa učil programovať?

Myslím, že keď človeka skutočne niečo baví, tak si ten čas nájde. Ja som sa učil programovať popri vysokej škole. Tam je času dosť na veci, čo človeka zaujímajú, čiže s tým nebol problém. Niekedy som radšej nešiel na párty, a namiesto toho som programoval. Keďže ma to bavilo, tak mi to až tak nevadilo.

Učil som sa v rôznych intervaloch. Keď nebolo skúškové obdobie, tak niekedy aj celý deň. Ak bolo skúškové, tak len večer pár hodín. Snažil som sa ale každý deň si k tomu sadnúť, aj keby to malo byť len na pár minút.

Čo bolo na tom najťažšie?

Asi zistiť, kedy je človek už pripravený ísť pracovať na reálnu pozíciu.

Ako si vedel, čo sa máš učiť ďalej? Akú stratégiu si si zvolil? (kurzy, školenia, vlastné projekty, youtube)

Reddit, ktorý som spomenul vyššie, hral v tomto veľkú ulohu.

Ako druhák na výške som si otvoril portál s pracovnými ponukami a našiel som si pozície, ktoré by som chcel ísť robiť. V nich sú typicky napísane požiadavky na dané technológie a znalosit. Tie, ktoré sa často opakovali som si pozrel podrobne, a niektoré som sa potom aj naučil, ako napr. Docker. Takto som sa naučil možno 60% z toho, čo treba. Následne som sa mohol začať uchádzať o prácu.

Ako tretiak som už robil nejaké vlastné projekty, ktoré som vkladal na github.

Čo by si urobil inak, keby si sa mohol vrátiť do minulosti?

Kúpil by som veľa bitcoinov. :D.

Asi by som reálne toho moc nezmenil. Ak by som vedel to, čo viem teraz, tak by som nemusel hľadať to, čo ma baví, ale hneď by som k tomu prešiel.

Oplatilo sa ti stať sa programátorom? Si spokojný?

Jasné, som spokojný. Ale nie je to tak, že hotovo, a už sa nemusím nič učiť.

Myslíš, že by ťa vysoká škola posunula rýchlejšie ako cesta samouka?

Ťažko povedať, asi to záleží od prípadu. Myslím, že samouk sa dokáže rýchlejšie zamestnať, ale zase vysoká škola dá človeku robustnejšie základy do budúcna.

Čo by si odkázal všetkým začínajúcim programátorom – samoukom?

Aby sa nenechali odradiť, ale zároveň, aby si to povolanie neidealizovali.

Ak chceš dodať čokoľvek iné, čo si myslíš, že by bolo prínosom, tak prosím

Ak by mal niekto nejakú otázku/problém, tak kľudne nech ma kontaktuje, a ja mu skúsim poradiť. Som na Street of Code Discord serveri pod nickom Peter Pagac.


Daj vedieť, ako sa ti páčil tento rozhovor. Tiež, ak sme sa zabudli spýtať niečo dôležité, čo ti chýbalo, tak napíš, aby sme sa to mohli pýtať ďalších.
Ak si tiež samouk programátor/ka a si ochotný/á s nami urobiť takýto rozhovor, tak sa prosím ozvi, budeme veľmi radi. Sme na Discorde, alebo napíš email.

Logo
Street of Code o.z.Hlaváčiková 2984105, Bratislava
Chcem odoberať novinky
Poskytnutím emailu súhlasíš s jeho spracovaním v súlade s GDPR.
Copyright © 2024 Street of Code
Kód tejto stránky si vieš pozrieť na našom GitHub-e