Logo

Čo som si odniesol zo SANAE Software Testing BEER.EX

Konferencia, alebo minikonferencia, ako ju nazvali organizátori, SANAE Software Testing BEER.EX bola akýmsi vyvrcholením menších meetupov SANAE Software Testing BEER. Tieto menšie meetupy sa konali zatiaľ štyri a konferencia je teda piatym obdobným eventom organizovaným spoločnosťou SANAE, ale prvým vo formáte celodennej konferencie. 

SANAE Testing BEER.EX poster

Ja som sa tejto konferencie zúčastnil najmä vďaka pozvaniu hlavného organizátora Olivera Olšovského. Napriek tomu, že sa jedná o testerskú konferenciu (a ja som programátor), tak som jeho pozvanie rozhodol prijať a jednoznačne som neoľutoval. Teraz sa poskúsim zhrnúť to najzaujímavejšie, čo som si z konferencie ja osobne odniesol. 

KEYNOTE – Ard Kramer – Is there a risk? 

Prednáška pojednávala o rizikách v biznisoch. Nemyslí sa tým práve riziko, že biznis sa nepodarí a prídem o všetky peniaze, ale skôr konkrétnejšie riziká, ktoré akýmkoľvek spôsobom ohrozujú beh firmy. Napr. ak som výrobca inteligentných domov, tak sa môžem zaoberať rizikom, že zákazníkovi vyhorí dom. Ard hovoril o tom, že vo firmách sa ľudia často boja hovoriť o takýchto rizikách, pretože to môže byť príliš abstraktné, filozofické alebo negatívne.  

Z pohľadu testovania softvéru je však veľmi dôležité, aby si všetci boli takého rizika minimálne vedomí. Ak naozaj hrozí, že zákaznikovi vyhorí dom, tak je potrebné vypočítať (alebo usúdiť), koľko úsilia môzeme vynaložiť na to, aby zákaznikovi jeho dom nevyhorel. Ak usúdime, že odstránenie tohto rizika je drahšie, ako odškodnenie všetkých zákazníkov v prípade, že by im vyhorel dom, tak okej, nemusíme to riešiť. Ale mali by sme aspoň vedieť, že také niečo môže nastať, aká je pravdepodobnosť, že to nastane a ako veľmi sa nám oplatí riziko znižovať. Dôležitá je komunikácia, pretože ak riziká podceníme, tak to môže mať veľké následky. 

Peter Miťko – Pixel Federation – Automation of Game Testing with SikuliX and AirtestProject/Poco

Peter Miťko pri jeho prednáške

Hneď druhá prednáška bola pre mňa aj najzaujímavejšia. Pred prednáškou som vedel, že existuje viacero nástrojov, ktoré vedia “preklikávať” aplikácie, avšak nikdy som ich nevidel v akcii. SikuliX a AirtestProject/Poco sú dva celkom odlišné nástroje. SikuliX slúži na tzv. BlackBox testovanie a Poco (už to nejdem vypisovať celé) na tzv. WhiteBox testovanie.  

BlackBox testovanie znamená, že o vnútornostiach systému, ktorý testujem (SUT – system under test), neviem nič. Vidím, že to niečo robí, ale netuším ako. Je to pre mňa čierna skrinka. V prípade WhiteBox testovania však presne viem ako môj SUT funguje a viem aj priamo pristupovať k jeho vnútornostiam.  

Osobne ma viac zaujal SikuliX, práve kvôli tomu, že sa jedná o BlackBox testovanie. SikuliX na testovanie využíva computer vision. Keď chcem niečo testovať, dám mu nejaké screenshoty/obrázky, čím mu vlastne poviem, čo má na obrazovke hľadať, alebo na čo má klikať. V deme Peter ukazoval, ako to reálne funguje. Spustil testy, pustil sa mu Android emulátor a tam sa mu spustila hra. Na obrazovke sa ukazovali červené štvorčeky, ktoré znázorňovali, čo sa testovaciemu programu podarilo nájsť. Následne sa programu podarilo nakúpiť zopár Gemov (diamantov v hre) a preveriť, či prebehla platba a či aj hráčovi pribudli Gems v hre. Toto sa mi veľmi páčilo a pekne to vystihlo aj slogan konferencie Let’s go practical. 

Jana Krajčovičová – Artin – The benefits of diversity in teams 

Jana mala veľmi zaujímavú prezentáciu, aj keď nebola skoro vôbec technická. Najviac ma zaujal jej príbeh, ako sa k testovaniu dostala. Jana bola 5 rokov na materskej s dvomi deťmi. Pred materskou pracovala v marketingu a po materskej sa chcela pochopiteľne opäť zamestnať. Jedna kamarátka jej však povedala, že ženy v jej situácii (po materskej) ani nevolajú na pohovory. To sa Jane veľmi nepáčilo a preto sa rozhodla s tým niečo urobiť. Prešla k testovaniu. Len tak? Nie úplne len tak.

SANAE BEER pivo

Jej cesta k testovaniu bola úspešna vďaka Women tester academy od spoločnosti (alebo organizácie?) Aj Ty v IT. Jana si prešla týmto kurzom, získala testerský certifikát (ISTQB) a aj vďaka ďalšej pomoci od Aj Ty v IT sa dostala na pozíciu testerky a teraz vedie testerský tím a je so svojou prácou veľmi spokojná. 

Prezentácia nebola len o jej príbehu ale aj o tom, že diverzita v tímoch je vlastne dobrá vec. Kvôli tomu, že človek, ktorý do tímu na prvý pohľad úplne nezapadá, môže priniesť nové nápady a nové pohľady na veci. 

Filip Hric – Slido – E2E tests don’t have to eat your time – writing tests in Cypress 

Veľmi pekne spravená prezentácia. Do prezentácie vhodne zakomponoval Slido, čo jej pridalo interaktivitu a zaujímavým spôsobom predal produkt svojej firmy. Cypress je tiež automatizačný nástroj na testovanie UI-ka. Cypress je však určený na testovanie webových aplikácií. Človek vie pekne pomocou Mocha syntaxe písať všetky svoje testy. Tester si vie napísať skript, ktorý mu nájde element, niečo doň napíše, nájde button a potom naň klikne. Test si vie tester aj prehrať, kedy sa mu otvorí browser rozdelený na dve časti. V ľavom paneli môže vidieť detaily toho, čo sa deje (requesty, eventy, …) a v pravej časti obrazovky vidí, čo sa presne deje na stránke počas vykonávania skriptu. Pre mňa ako človeka, ktorý s týmito vecami nemá vôbec skúsenosti, to bolo veľmi fascinujúce. Let’s go practical. 

Zvyšné prezentácie 

Verím, že aj ostatné prezentácie boli zaujímavé. Avšak počas niektorých som musel riešiť prácu a chvíľku som nedával pozor a úplne som sa potom v danej téme strácal. Alebo mi témy, ako programátorovi, jednoducho neboli dostatočne blízke. 

Organizačné veci 

Reklamné predmetyKonferencia sa konala vo veľmi pekných priestoroch – Binarium v Mlynskej doline. Pekná, moderná budova s priestormi ako stvorenými pre takúto menšiu konferenciu. Catering bol poskytovaný z Binaria (Trnka gastronomy), alebo ho organizátori hľadali sami, ale bol fakt úžasný. Chutné a pekne vyzerajúce jednohubky, sandwich s trhaným hovädzím, obložené bagels, corn dogs a veľmi chutný obed, ktorý presiahol moje očakávania. 

Oliver Olšovský pri úvodnej prezentácii
Oliver Olšovský pri úvodnej prezentácii

Myslím si, že spoločnosť SANAE odviedla naozaj výbornú prácu. Vôbec som nemal pocit, že by to bol ich prvý ročník. Všetko vyzeralo veľmi profesionálne, dostal som aj reklamné produkty, peknú visačku, program. Super prednášky s profesionálnym keynote speakrom. Teším sa na ďalší rok, určite prídem (kľudne aj na vlastné náklady 😉).

Logo
Street of Code o.z.Hlaváčiková 2984105, Bratislava
Chcem odoberať novinky
Poskytnutím emailu súhlasíš s jeho spracovaním v súlade s GDPR.
Copyright © 2024 Street of Code
Kód tejto stránky si vieš pozrieť na našom GitHub-e